dutch
international
science
film festival

Derde editie 08 t/m 12
nov 2017
Nijmegen

Klooster_HanBio_Almicheal_Fraay_HighRes
LUX_Max_Cooper_Almicheal_Fraay_HighRes-23
Chiara- Lux 4 – Chasing Coral talk 2
_MG_8728 – Kevin ten Thij – Food Evolution

Festivaldag 2

Donderdag 9 november: de eerste dag met een propvol programma. Je kunt natuurlijk niet overal bij zijn, dus daarom kun je in dit verslag alles over de hoogtepunten lezen. En dat waren er nogal wat!

Coffee & science

Wat is beter om je dag mee te beginnen dan met koffie? Koffie én wetenschap! Inktzwart, met een wolkje melk of voorzien van een schep suiker. Bij Coffee & Science laten jonge wetenschappers in drie minuten zien dat wetenschap in een kopje koffie zit. Wat kan dit alledaagse voorwerp ons vertellen over kwantummechanica, pesten, plantensoorten in de Cariben, Arabische boekdrukkunst en het ontstaan van planeten? Vandaag kon iedereen onder het genot van een verse kop koffie genieten van de vele natuurkundige wetten die er spelen in en rond één kopje koffie. Er is gedurende het hele festival elke dag Coffee & Science, elke dag om 14:00 in de bibliotheek. Dit programma is gratis toegankelijk. Lees hier over Coffee & Science op de komende dagen:

Zaterdag 11 november

Zondag 12 november

The sense of beauty

Bij de film The Sense of Beauty was Monica Bello, Head of Arts bij CERN, aanwezig en kwam speciaal uit Genève over vliegen. De film was bijzonder mooi en interessant. Na de film heb je zin om nog meer te weten te komen over wat er bij CERN gebeurt. Het publiek was verbaasd over wat kunstenaars deden bij CERN en over de samenwerking tussen kunstenaars en wetenschappers. Volgens Bello gaat de samenwerking juist perfect en in een interview en Q&A gaf zij aan wat kunst en wetenschap met elkaar te maken hebben.

“Both artists and scientists ask questions about the world. The artists can make the science come to life, they help communicating the science to the general public.’’

Zondag 12 november

food evolution

Bij de film Food Evolution, over genetisch gemodificeerd voedsel, kreeg het publiek na de film de kans om van CRIPR-CAS-deskundige Frans Wilms van de HAN nog een verder verduidelijkende uitleg te krijgen. Hij vertelde over het veredelen van planten en waar de angst voor genetisch gemodificeerd voedsel vandaan komt. Het debat rondom genetisch gemodificeerd voedsel is hardnekkig, polariserend en wordt gekenmerkt door angst, wantrouwen en verwarring. Door de talk na de film kon het publiek met een nieuwe kijk op genetisch gemodificeerd voedsel de zaal verlaten. De film is in het weekend nog maar één keer te zien, dus zorg dat je erbij bent.

Zondag 12 november

Photo © Almicheal Fraay, Kevin ten Thij & Chiara Thijssen