dutch
international
science
film festival

Derde editie 08 t/m 12
nov 2017
Nijmegen

Huyen Tran – ID @Synthonzaal 16
Kapel DIY 2_Kevin ten Thij
LUX_Zaal7_VR_Almicheal_Fraay-8
LUX_Gesprek_Raket_Almicheal_Fraay-7

Festivaldag 4

Zaterdag 11 november: In sommige provincies was de elfde van de elfde, maar de zaterdag van InScience was Immersive Day: veel virtual reality, games en robots. Hieronder een verslag van de hoogtepunten.

Immersive Day & talks

Voor veel mensen is virtual reality nog een vrij onbekend begrip. Op InScience kreeg het grote publiek de kans om kennis te maken met het nieuwe medium. In de Synthonzaal werden projecten gepresenteerd waar het publiek interactief aan kon deelnemen. In één hoek konden mensen via VR ervaren hoe de wereld van een schizofreniepatiënt eruit ziet. In een andere hoek werd veel gelachen terwijl bezoekers in een virtuele wereld over een smalle plank op grote hoogte liepen. Een meneer keek toe terwijl zijn vrouw het probeerde, maar de stap niet durfde te wagen. “Niet verrassend”, vond hij, “ze vindt het al eng op een een roltrap te staan.”

Er was veel lof voor de lezing Moving Stories, Moving Games van Anouk Tuijnman. Zij vertelde over hoe games ingezet kunnen worden binnen de geestelijke gezondheidszorg voor jeugd. Vaak zijn er wel bepaalde methodes die ingezet kunnen worden bij geestelijke obstakels, maar is het erg saai om deze oefeningen met regelmaat te moeten doen. Games kunnen daarbij helpen. Niet alleen maken ze het leuker, maar de context zorgt er ook voor dat patiënten gemotiveerd worden om door te gaan of iets steeds opnieuw te proberen. Tuijnmans eigen game is bedoeld voor klassikaal gebruik. Het richt zich op het feit dat jongeren er vaak moeite mee hebben om hulp te vragen wanneer ze zich depressief voelen, wat het probleem eigenlijk alleen maar verergert. Haar spel heeft als doel de leerlingen te leren wat depressie is en hoe ze het kunnen herkennen, zodat ze in staat zijn anderen te helpen en het minder gestigmatiseerd wordt.

The Farthest

Carsten Dominik, Professor Astronomie op de UvA, heeft altijd al een fascinatie gehad voor de Voyager. “De missie van Voyager is zo uniek: je kunt maar één keer het universum ontdekken.” En dat is wat Voyager aan het doen is. De ruimtesonde heeft inmiddels ons zonnestelsel verlaten en beweegt zich nu letterlijk tussen de sterren. Tot de batterij die het bij zich op is zal Voyager berichten aan de aarde blijven zenden. Daarna zal de reis voortgezet worden zonder communicatie.

Hoewel de kans minuscuul is dat het ruimtevaartuig ooit ontdekt zal worden, heeft het wel een boodschap meegekregen. Op een gouden LP die Voyager bij zich heeft staan liedjes van Bach tot Chuck Berry. Dominik merkt op dat dit een erg warme boodschap is. “Zouden we nu nogmaals een sonde het universum insturen dan zou dit waarschijnlijk veel meer objectieve data bevatten. Maar dit is niet erg verrassend”, voegt hij toe met een knipoog. “De wetenschappers uit de jaren zeventig waren waarschijnlijk hippies.”

Photo © Almicheal Fraay & Kevin ten Thij