Dit kun je vandaag zien!
Vandaag wordt een bijzondere dag, want voor de eerste heeft InScience de ‘Immersive Day’. Geen zin in Virtual Reality? Bezoek dan de één van Nederlandse premières of leer te hacken!
Immersive Day
Vandaag is er voor de eerste keer tijdens InScience de ‘Immersive Day’. De hele dag is er in de LUX Synthonzaal een Virtual Reality en Serious Gaming programma. Film is namelijk niet meer het enige visuele medium dat de impact van wetenschap toont. Games en Virtual Reality worden steeds belangrijker om nieuwe ideeën te introduceren bij het publiek. Daarom vertoont InScience op deze de dag de beste, leukste, gekste en meest vindingrijke, interactieve projecten van het afgelopen jaar. Maak kennis met unieke games, installaties en VR-projecten én probeer ze zelf uit met de verschillende demo’s! Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten? Drie pioniers op het terrein van Virtual Reality en Gaming vertellen je alles over hun inspiratie en werkervaring in dit spannende, nieuwe veld.
Hackathon
Hoe programmeer je emoties? Hoe kunnen robots ingezet worden en welk effect heeft dat op onze toekomst? Zoek tijdens deze hackathon onder tijdsdruk naar manieren om een robot in te schakelen als oplossing voor een probleem. Ga zelf aan de slag om, op beginnersniveau, een robot te programmeren en de eerste stappen te zetten naar een antwoord. Wie gaat de uitdaging aan?
Locatie: Bibliotheek de Mariënburg, gratis toegang
The Young Karl Marx
De Nederlandse première van de film over Karl Marx bekijk je vandaag op InScience! Het is 1844 en de 26-jarige Karl Marx ontmoet Friedrich Engels in Parijs. Engels levert het laatste stukje van de puzzel in de nieuwe wereldvisie van de jonge Marx. Tussen censuur, repressie van de politie en politieke omwentelingen, leiden ze samen de arbeidersbeweging tot een modern tijdperk.
Christian van der Veeke, politiek filosoof van Erasmus University College bespreekt over Marx als een kritische wetenschapper.
Op Robotsafari door Hollywood
In sciencefictionfilms komen ze voor in alle soorten en maten. Van de angstaanjagende wandelende skeletten uit de Terminator-reeks, via het schattige robotkarretje uit Wall-E tot de overtuigend menselijke replicants uit Blade Runner. Er bestaan zelfs ‘robots’ zonder lichaam, zoals de verraderlijke HAL uit 2001: A Space Odyssey, of de verleidelijke Samantha uit Her. In deze lezing neemt New Scientist-redacteur George van Hal, auteur van het boek Robots, aliens en popcorn, je mee op robotsafari en laat je en passant zien hoe sciencefiction en wetenschap elkaar beïnvloeden en naar steeds grotere hoogten stuwen.