Interactive
Data & tijden

DIY-Lab | Ingrijpen in de natuur

In de Mari├źnburgkapel zijn elke dag Do-It-Yourself Labs waarbij je zelf aan de slag kan gaan met proefjes en workshops. Stroop je mouwen op, trek die witte jas aan en laat je wegwijs maken als onderzoeker. De DIY-Labs zijn doorlopend te bezoeken tussen 13.00 en 18.00 uur.

Donderdag | DIY-Lab: Ingrijpen in de natuur
Met behulp van microscopen helpt de HAN je het gedrag van de miniscule C. Elegans worm te bestuderen en gist te kweken. Met het Max Planck Instituut ga je in het DNA van je eigen speeksel op zoek naar het gen van de talenknobbel. 

Herken het duplicaat
Caenorhabditis elegans is een worm van 1 mm lang die in het HAN Biocentre wordt gebruikt als model voor de menselijke biologie. De wormen kunnen verschillende chemische middelen ‘ruiken’; als de geur ze bevalt zullen ze eropaf gaan. De gedupliceerde wormen kunnen dat echter niet; op die manier zijn de beide soorten van elkaar te onderscheiden.

Alternatieven voor olie
Om onze CO2-uitstoot te verminderen, onderzoeken mensen in het HAN Biocentre alternatieven voor olie zoals de gistvorm HBC025. In dit DIY-lab kun je op zien  hoe oud papier en compost om worden gezet in olie.

Taal en genetica
Heb jij een talenknobbel of is talen leren juist een ramp? Onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Psycholingu├»stiek onderzoeken of je taalgevoel in je genen zit. Om te kijken waar dat precies zit, maken ze je DNA zichtbaar met huis-, tuin- en keukengereedschap.  

Kunstlab

Met Kunstlab denk je mee over de vraag van genetische modificatie; wat betekent het voor ons en wat gaan we er in de toekomst van merken?

  • Nature's Best
Dit programma is gratis toegankelijk