Do It Yourself Labs
Data & tijden

DIY-Lab | Zintuigen Zondag

In de Mariënburgkapel zijn elke dag Do-It-Yourself Labs waarbij je zelf aan de slag kan gaan met proefjes en workshops. Stroop je mouwen op, trek die witte jas aan en laat je wegwijs maken als onderzoeker.

Zondag | DIY-Lab: Zintuigen Zondag

Onderzoekers van de Radboud Universiteit helpen je om aan iemand anders te vertellen wat je precies proeft. In het mobiele laboratorium van het Donders Instituut kunnen kinderen er zelf achter komen wat de vorm van onze oren voor nut heeft en met hun One Way Mirror ervaar je hoe je lichaam je helpt met communiceren. Tot slot laat het Radboudumc je ervaren hoe je smaakpapillen je pijnervaring beïnvloeden.

Ik hoor wat jij niet hoort

In het mobiele lab van het Donders Instituut kunnen kinderen uitzoeken hoe je erachter komt waar geluid vandaan komt, doofheid simuleren en waarom je oor de vorm van een schelp heeft.

Wat ruik en proef jij?

Hoe beschrijf je datgene wat je proeft? Kun je er door alleen te praten over wat je proeft achter komen of je hetzelfde drinkt? Onderzoekers van de Radboud Universiteit maken duidelijk dat het heel lastig is om in het Nederlands je eigen smaak te beschrijven.

Praten op verschillende manieren

Hoe communiceer je alleen met je lichaam als de ander je niet kan verstaan? Je boodschap breng je niet alleen met woorden, maar met je hele lichaam.

Doet het pijn?

Onderzoekers van de Radboud Universiteit vragen zich af wat voor invloed smaak heeft op het voelen van pijn. Maakt een lekkere smaak pijn dragelijker? Dit kun je uitproberen aan de hand van een ludiek onderzoek waarin je verschillende soort jelly beans krijgt voorgeschoteld en wordt blootgesteld aan een pijnprikkel.

Kunstlab

Met Kunstlab wordt vandaag een speeltuin ontworpen waarin alle zintuigen worden geprikkeld. Wat is je droomspeeltuin? Hoe zou je dit in de praktijk kunnen brengen?

Dit programma is gratis toegankelijk