dutch
international
science
film festival

Derde editie 08 t/m 12
nov 2017
Nijmegen

InScience_junior_opening_37
InScience_junior_opening18 – Henk Beenen
InScience_wo_avond_opening_07
InScience_wo_avond_opening_14
InScience_wo_avond_opening_41

Festivaldag 1

Woensdag 8 november: de meest spannende dag van het festival. Maandenlang is er keihard gewerkt aan de programmering en productie en gisteren was het zover. InScience is geopend! Twee keer zelfs, want naast de officiële opening was er ook voor kinderen een speciale Junioropening.

Junioropening

Het festival werd geopend in een propvolle Synthonzaal in LUX met enthousiaste kinderen en ouders. Hier openende presentator Pascal Tan samen met festivaldirecteur Johan van de Woestijne de Junioropening van het filmfestival. Met een gezamenlijke druk op de grote rode knop door Pascal en drie kinderen uit het publiek, werd het allereerste filmpje van het festival ingezet. Dit werd gevolgd door de première van de aflevering ‘Wonen op Mars’, het winnende onderzoek van vorig jaar. Vergezeld door een regelmatige kreet van verwondering werd deze goed ontvangen door alle leeftijdsgroepen in de zaal.

Na de vertoning steeg de spanning onder de wetenschappers en de rest van het publiek: de winnaar van dit jaar werd bekend gemaakt. Eerst stelden de tien genomineerden zichzelf in een reeks filmpjes kort voor en herhaalde hierin de kern van hun onderzoek. Onder een luid tromgeroffel en met serpentine slingers in de aanslag, openende Pascal daarna de envelop met de winnaar. Het was drs. Floor Postema van het Academisch Medisch Centrum (AMC) met het onderzoek ‘Met een 3D camera kijken waarom kinderen kanker krijgen’. Postema reageerde blij verrast op de winst. In een reactie zei ze dat ze het niet had verwacht maar natuurlijk wel gehoopt. Kortom: volgens jong en oud, een geslaagde opening!

Bill Nye: science guy

No Facts. No Future. Dat is het thema van deze editie van InScience. Het festival werd dan ook geopend met Nederlandse première die aansloot op het thema, namelijk Bill Nye: Science Guy. Hoofd Programma Lisa ter Berg beet de spits af. Lisa vertelde razend enthousiast over verschillende programmaonderdelen. Na de introductie van Lisa, volgde een inleiding en duiding op de film door wetenschapshistoricus dr. Christoph Lüthy. Lüthy is docent en decaan van de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Lüthy beaamde dat, met het thema in het achterhoofd, er eigenlijk geen betere manier is om het festival af te trappen dan met de documentaire Bill Nye:Science Guy. De film vertoont een bijzondere constellatie tussen feit en wetenschap. Hij wijst hierbij terug op de ontwikkeling van de wetenschap. Voor de zeventiende eeuw was wetenschap iets wat een mens kon hebben, een theorie of kennis, daar komt immers de uitspraak ‘in de wetenschap dat’ vandaan. Met de komst van filosoof Francis Bacon veranderde de zaak. De wetenschap werd collectief, empirisch, deductief en systematisch. Het woord feit werd geboren. In de zeventiende eeuw werd al gepleit dat wetenschap de mens zou kunnen helpen. Dit idee van vooruitgang door wetenschap drong echter pas door bij de massa vanaf de negentiende eeuw. Het thema van feit en toekomst is dus heel recent.

Bill Nye begon met zijn televisieserie Bill Nye the Science Guy in de jaren negentig van de vorige eeuw, omdat hij ontevreden was over de relatie tussen de Verenigde Staten en de wetenschap. Met zijn serie presenteerde Nye wetenschap op een speelse manier, waardoor deze makkelijker te begrijpen was en toegankelijker werd. Op die manier speelt Bill Nye een grote rol als consensus tussen grote en ingewikkelde vraagstukken als klimaatverandering en creëert begrip ervoor bij het grote publiek. De documentaire zet de impact van Bill Nye’s serie en de hedendaagse situatie in de VS uiteen.

De film is nog te zien op vrijdag 10 november om 17.30 en op zondag 12 november om 12.45.

Photo © Jimmy Israel & Henk Beenen