dutch
international
science
film festival

Derde editie 08 t/m 12
nov 2017
Nijmegen

DSC_0327 – Kristina Kovalenko
LUX_Junior_Wetenschapsquiz_Almicheal_Fraay-10
LUX_Junior_Wetenschapsquiz_Almicheal_Fraay-38
LUX_Awards_Almicheal_Fraay
LUX_Awardshow_Almicheal_Fraay-5
LUX_Awardshow_Almicheal_Fraay

Festivaldag 5

Zondag 12 november: de laatste dag van het festival. Deze dag had een vol en divers programma, maar de Junior Wetenschapsquiz en de Awardshow waren toch echt de hoogtepunten.

Junior Wetenschapsquiz

De Junior Wetenschaps Quiz is een terugkerend onderdeel tijdens het InScience festival in samenwerking met het jeugdwetenschapsprogramma Mystery X Science4Kids van de Stichting Wetenschap voor Kinderen Nijmegen. Voor het derde jaar op rij werd de quiz gepresenteerd door Neeltje samen met wetenschapper Matthieu, geassisteerd door de klusjesmannen Frederik en Arie. Een recordaantal van 46 kinderen tussen de negen en twaalf jaar nam deel aan de quiz, waaronder ook kinderen die al voor de tweede of zelfs derde keer deelnamen. Zij streden om de winst, het felbegeerde vortexkanon én het NEMO prijzenpakket.

De deelnemers kregen een stempas waarop drie keuzemogelijkheden stonden bij elke vraag. Ze kregen telkens tien seconden om de vraag te beantwoorden, wat het natuurlijk erg spannend maakte aangezien de kinderen snel een antwoord moesten bedenken. Een totaal van twaalf vragen moest worden beantwoord. De vragen behandelden onderwerpen uit een diversiteit van wetenschappen. Onder andere sterrenkunde, paleontologie, neurologie, scheikunde en filmwetenschap passeerde de revue. De vragen en antwoorden werden ingeleid aan de hand van een filmpje, een praatje of een demonstratie van experts uit het vakgebied. Toen alle vragen op waren, mocht Mister Hacker, die de score bijhield, de resultaten openbaren. Onder luid gestamp en tromgeroffel werden de nummers drie, twee en één bekend gemaakt. De jonge Robbert pakte de winst met een score van maar liefst acht punten.

En wat vonden de kinderen nou de moeilijkste vraag? Nou, daarop was het antwoord vrijwel unaniem. De vraag van Diederik Jekel over hoe een waterstofmolecuul eruitziet. De hele zaal is wel weer een feitje wijzer: de molecuul heeft de vorm van het hoofd van Mickey Mouse.

Awardshow

Na vijf festivaldagen was de tijd daar voor het meest spannende programmaonderdeel: de Awardshow. Op dag 5 werden de NTR Audience Award en de Student Jury Award uitgereikt aan de winnende films. De avond werd gepresenteerd door NTR De Kennis van Nu presentator Elisabeth van Nimwegen. Gijs Scholten van Aschat, de kersverse nieuwe voorzitter van de Akademie van Kunsten gaf een inleiding over de post-truth, een onderwerp dat samenhangt met het thema van dit jaar ‘No Facts, No Future’.

Scholten van Aschat gaf daarna het woord aan de student jury die de Student Jury Award uitreikte. De jury bestond uit vijf lokale studenten. Ze kregen een selectie van tien films voor hun kiezen en volgden verschillende workshops. Omdat het toch InScience is, keek de jury naar eigen zeggen bij hun keuze met name naar het wetenschappelijk aspect van de films, maar ook het filmische aspect bleef niet onbelicht. Het oordeel van de jury luidde, en in koor weerklonk de naam van Dusk Chorus als winnaar. Regisseur Alessandro D’Emilia was aanwezig bij de uitreiking en nam de trofee en de geldprijs van 500 euro in ontvangst.

Na een korte pauze waarin de door InScience geïnitieerde film The Prediction Machine werd gedraaid en een kort interview werd gehouden met de makers Floris de Lange en Marleine van der Werf, werd de NTR Audience Award uitgereikt door Van Nimwegen. De top drie bestond uit Chasing Coral, The Farthest en Minute Bodies. De hoofdprijs ging naar Chasing Coral. De filmmakers uit Amerika konden helaas niet aanwezig zijn bij de Awardshow maar ze hadden wel een korte filmboodschap opgestuurd voor het InScience publiek. Hierin vertelde ze dat ze ‘humbled beyond belief’ waren en enorm dankbaar. Voor wie de film nog niet heeft kunnen zien tijdens het festival, kan de film bekijken op Netflix.

Festivaldirecteur Johan van Woestijne sloot de avond af met een dankwoord voor iedereen die het festival mogelijk heeft gemaakt. Na vijf festivaldagen, met vijftig films, tweehonderd wetenschappers en filmmakers en honderdtwintig vrijwilligers die hielpen achter de schermen, is de derde editie van InScience aan zijn einde gekomen.

Photo © Almicheal Fraay & Kristina Kovalenko