dutch
international
science
film festival

Derde editie 08 t/m 12
nov 2017
Nijmegen

Still_prediction-machine_1.jpg

Tijdens de expertmeeting InVision verkennen wetenschappers, filmmakers en animatoren het genre wetenschapsfilm. Ervaren professionals uit de wetenschap en filmindustrie gaan in op de vraag wat visueel-artistiek denken kan betekenen voor de wetenschappelijke praktijk en bespreken hoe je concreet een wetenschapsfilm kunt financieren. Aan het eind van de bijeenkomst gaat The Prediction Machine in première, een co-productie van InScience en Het Donders Instituut en de eerste door het festival geïnitieerde wetenschapsfilm.

In de panels zijn onder andere aanwezig: Monica Bello, hoofd Art Program CERN, Peter Hagoort, directeur Donders Instituut, Taco Stolk, hoofd ArtScience Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK), Pieter van Huystee, filmproducent en Rob van Hattum, VPRO en NEMO Science Center.

Pitches

Wetenschappers met plannen voor een film en filmmakers met interesse in wetenschap presenteren met pitches hun werk en ideeën. Wie in de zaal wil met ze samenwerken? Er zijn pitches van onder andere experimenteel fysicus Theo Rasing, neerlandicus Johan Oosterman, chemicus Jeroen Jansen en cultureel antropoloog Coco Kanters. De filmmakers die zich presenteren zijn: Ditteke Mensink, Suus Hessling, Remco van Schadewijk, Ruut van der Beele en Ilja Kok (Copper Views).

The prediction machine

The Prediction Machine is een co-productie van InScience en Het Donders Instituut en de eerste door het festival geïnitieerde wetenschapsfilm. De film laat zien dat onze visuele waarneming geen passief registratieproces is, maar actief gestuurd wordt door onze voorspellingen.  De film is gebaseerd op onderzoek van Floris de Lange (Donders Instituut). Filmmaker Marleine van der Werf maakte onder andere de documentaires Onbegrensd (NFF, IDFA) en De vrije markt (NPO 2Doc). Na de première gaan Van der Werf en De Lange bij InVision in gesprek over de totstandkoming van de film.

Aanmelden

InVision vindt plaats op vrijdag 10 november van 11.00 tot 17.30 uur in LUX, Nijmegen. De inschrijving kost €10,- (incl. lunch). Aanmelden (verplicht) uiterlijk vrijdag 3 november 2017, via het aanmeldformulier.

InVision wordt mede mogelijk gemaakt door het VEVAM Fonds.