dutch
international
science
film festival

Derde editie 08 t/m 12
nov 2017
Nijmegen

InScience16 Zondag Awarduitreiking – (c)Jimmy Israel-01

Het volledige programma is bekend en de kaartverkoop voor InScience 2017 gestart!

Het programma bekijk je op de programma-overzicht pagina en tickets koop je per programma die je wilt bezoeken. Bekijk de ticketinfo pagina voor informatie over de soorten tickets en dagpassen van InScience. Een dagpas koop je op de ticketpagina.


InScience is het internationale festival voor de wetenschapsfilm. Het programma bestaat uit de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen, internationale topwetenschappers die hun nieuwste inzichten delen en een uitgebreid educatieprogramma. Het competitieprogramma van InScience bestaat uit de beste wetenschapsfilms van het festival. De films uit het competitieprogramma maken kans op de NTR Audience Award. Voor het basis- en voortgezet onderwijs worden speciale wetenschapsfilms geselecteerd en voorzien van educatieve activiteiten. Het juniorprogramma gaat van start met de speciale Junioropening waarin de Klokhuis Wetenschapsprijs wordt uitgereikt in samenwerking met programmapartner Het Klokhuis.

No Facts, No Future

Nepnieuws, alternatieve feiten, internettrollen: de waarheid is niet langer dé waarheid, hoogstens een waarheid, steeds vaker ook géén waarheid. We worden gevoed met het nieuws dat we willen lezen en steeds meer bevestigd in wat we al vinden. Ieder zijn/haar eigen bubbel, zijn/haar werkelijkheid. De derde editie van InScience wordt gehouden onder het motto ‘No facts, No Future’. Daarmee neemt InScience stelling in het tijdperk van alternatieve feiten, post-truth en de opvatting dat wetenschap ook maar een mening is.

Wetenschap kan verontrusten. Uitkomsten worden naar eigen inzicht geïnterpreteerd. Ook al vanwege een slecht begrip van wat wetenschappelijke kennis is: het is nooit dé waarheid, maar de best mogelijke waarheid gegeven de stand van de wetenschap op dat moment. Omdat de wetenschap per definitie niet de absolute waarheid in pacht heeft, is er ruimte om onwelgevallige kennis weg te zetten als ook maar een mening. En daar de eigen mening als evenwaardig tegenover te plaatsen. Wetenschap is de zoektocht naar waarheid, ongebonden en controleerbaar, voorbij het eigen gelijk. Daarom gaat InScience 2017 van start onder het motto: ‘No facts, no future’.

competitieprogramma en meer

Het competitieprogramma van InScience bestaat uit de beste wetenschapsfilms van het festival, die elk hun eigen sfeer, stijl, kleur en toon hebben. De artistieke wetenschapsfilm staat centraal: filmische kwaliteit, beeldtaal en auteursvisie zijn kernwoorden. Wetenschappelijke relevantie is voorwaarde, een breed publiek bereik is doelstelling. De verbeelding van wetenschap staat centraal.

Het festival organiseert, naast het reguliere filmprogramma, een groot aantal evenementen waarbij publiek en filmmakers elkaar ontmoeten: zaalgesprekken, lezingen, debatten,  live performances en installaties verspreid over de verschillende festivallocaties in Nijmegen De programmering reflecteert op en confronteert de bezoeker met de impact van wetenschap op de samenleving; in state of the art Do-It-Yourself labs verplaatsen bezoekers zich in de rol van onderzoeker, via virtual reality en serious gaming opent InScience nieuwe perspectieven en middels een uitgebreid educatieprogramma worden leerlingen vanaf de hoogste klassen van de basisschool ingevoerd in de verbeelding van wetenschap, in het onderscheid tussen feit en mening.

Juniorprogramma

Op woensdagmiddag vieren we de start van InScience. In samenwerking met Het Klokhuis wordt de Klokhuis wetenschapsprijs uitgereikt en zie je de première van de Klokhuisaflevering ‘Groente op Mars’, het winnende onderzoek van afgelopen jaar. In de bibliotheek kun je op zaterdag en zondag naar het verhalenlab of kun je een nepnieuwsworkshop volgen. Zondag is dé Junior Wetenschapsdag van InScience. Maak kennis met nieuwe en onbekende onderzoeken, test je kennis tijdens de quiz, laat je betoveren door mooie films en ervaar hoe het is om onderzoeker te zijn.

awards

InScience kent twee competities: de Audience Award en de Student Award. Elke competitie kent een eigen kader, maar steeds staan de drie criteria – filmische kwaliteit, wetenschappelijke relevantie, breed publiek – centraal. InScience selecteert voor elk van de competities een beperkt aantal films. Daarmee bekent InScience kleur, geeft het festival richting.

In de aanloop naar en tijdens het festival vind je meer informatie over het programma op deze website.